Marcali Cafe

25 éve köttetett Marcali és Künzelsau testvérvárosi kapcsolata. Az évforduló alkalmából újra aláírásával erősítette meg a városok barátságát a két polgármester, Sütő László és Stefan Neumann Marcaliban. Az európai kapcsolatok fontosságának tükrében mindketten felidézték az elmúlt 25 év kiemelkedő állomásait, az együttműködés egyre szorosabbra fonódását és a jövőbeni folytatást.


Stefan Neumann a künzelsaui származású asztronauta Alexander Gerst ajándékát is elhozta, aki az űrből készített fotót a Balatonról.

A marcali önkormányzat a jubileum tiszteletére Künzelsau Aranygyűrű Díjat alapított. A testvérvárosi kapcsolatok fejlesztéséért, fenntartásáért végzett munka elismeréseként a díjat Auguszt Bálint, Jandrics Róbert, Robert Volp és Volker Lenz kapta meg.

Az ünnepi testületi ülés folytatásaként a Kulturális Korzónál Künzelsau polgármestere elhelyezte Németország tábláját a Nemzetek Falán, ahol a testvérvárosok országai sorakoznak. Jelképezve a barátság mélybe nyúló gyökereit és határtalanságát a csillagos égen.

Barátok vagyunk címet kapta az a kiállítás is, melyet a jubileumi évfordulóra állított össze a Kulturális Központ. A tárlaton olyan relikviákat sorakoztatott fel, melyeket a német barátoktól kapott a város és intézményei, valamint együttesei.

Az Európa parkban pedig az európai partnerség jegyében egyedi ablaktáblákat kapott a szökőkút rózsákkal futtatott pergolája. A Király Csilla dekoratőr által kivitelezett hármas táblakép marcali és künzelsaui városháza épületét, a 25 éves kapcsolatot ábrázolja.

A 25 éves évfordulóra érkező künzelsaui delegációban több olyan vendég is volt, akik rendszeresen fogadnak marcali gimnazistákat. A testvérvárosi kapcsolat része, a nyelvgyakorlás céljából évente megszervezett kéthetes nyelvi tábor. Ilyenkor családoknál laknak a diákok. Az évfordulós ünnepségen fogadószülők és egykori, valamint mostani diákok is találkozhattak.

A két napos látogatás alatt a delegáció kisvonatos városnézés keretében ismerkedett Marcalival. A városnézés állomásai között voltak a Széchenyi park szobrai, a Noszlopy iskola, a Gizella templom, a tűzoltó laktanya, a Lengyel-kert, a gimnázium, ahol újságcikkekből összeállított kiállítást is megnézhettek. A Béke parki rózsalugasból pedig egy szál rózsát is magukkal vihettek emlékbe. A városnézés további programjaként – strandi kitérő után - a borvidék egy részét bejárva, kiváló pincészetek borait kóstolhatták meg.

A delegáció mellett künzelsaui zeneiskolások is Marcali vendégei voltak. A Jugendmusikschule Künzelsau és a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola nagysikerű közös hangversenyt is adott a Sportcsarnokban, a marcali Calypso Kórus vendégszereplésével.

 További cikkek:

Marcali Portál - Ünnepi testületi ülés

TAVI TV - Ünnepitestületi ülés

Marcali Portál - Kiállítás megnyitó a 25. évforduló alkalmából

Marcali Portál - Találkozó

Marcali Portál - Felállva tapsolt a közönség!

Marcali Portál - Városháza & Rathaus

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.