TÁMOP- 3.2.3/A-11/1

Kedvezményezett neve: Marcali Művelődési Központ

Projekt címe: Érik a szőlő - Marcali éléskamrája

Projekt időtartama: 2019-2020

Pályázat azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00545

Támogatás összege: 12.154.450 Ft

 

Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája című projekt a vidéki életmód megőrzését, a helyi hagyományok és a helyi termékek népszerűsítésén keresztül a turizmus fejlesztését, a helyi termelői terméket felhasználó gasztronómia előtérbe állítását, a helyi identitás erősödését szolgálja.

A program magába foglalja azokat a sajátos kulturális értékeket, melyek a város hagyományaira épülnek. Marcaliban erős a tradíciója a mezőgazdasági termelésnek, a szőlőhegyi gazdálkodásnak és egyre erősödik a sokszínű kistermelői tevékenység. A helyi termék mögött általában mindig ott van a környezettudatos fogyasztói magatartás terjesztése, az egészséges életmód, a helyi gazdaságfejlesztés helyi termelők termékeinek piacra segítésével, a hagyományőrzés, a turizmus fejlesztése és a baráti közösség, civil szerveződés kialakításának lehetősége.

A szüreti, a szőlőhegyi hagyományok szerves része a folklór. Marcaliban meghatározó a néptánc kultúra is. A folklórhagyományok újraértelmezése összekapcsolva a helyi termékek kultúrájának erősítésével jó lehetőséget kínál a térség turisztikai arculatának kialakításához is.

A projekt elemei:

1.) Az Érik a szőlő – Marcali éléskamrája fesztiválon őstermelők, kézművesek, bortermelők kapnak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak (kiskert piac, Mihály napi ízlelő), illetve a mezőgazdasági szereplők népszerűsítsék mesterségüket (gépbemutató, utcatárlat). A kísérőprogramok összeállításánál a szürethez kapcsolódó folklórhagyományok – Marcalira jellemzően a néptánckultúra játszik főszerepet, melynek nemzetközi vonalat ad a város külföldi (meglévő és leendő) testvértelepüléseinek és a helyi néptánc egyesület határon túli partnereinek részvétele.

2.) Marcali éléskamrája - szakmaismertető bemutató a fesztivál része, ami a gazdák és gazdaasszonyok munkájába ad betekintést, valamint a Mesterek és műhelyek címszó alatt kézműves terméket előállítókra is fókuszál.

3.) Mesterségem címere – olyan kézműves tevékenység, mely a gasztronómiától kezdve a tárgyalkotásig szólítja meg a közösség tagjait. A foglalkozások tartásába Marcali Művelődési Központ bevonja a helyi őstermelőket, kézműveseket és hagyományőrző szakembereket. A foglalkozások három alappilléren állnak: az egyik Marcali helyi értékeihez kötődik, a másik a Marcaliban (és a járásban) élő kézművesek bemutatkozását segíti elő, a harmadik pedig a Marcali Művelődési Központ által létrehozott Amatőr Alkotók kiállítóterében megvalósuló kézműves kiállításokhoz kapcsolódik.

Eddig megvalósult:

Érik a szőlő - beszámoló (pdf)

1. Mesterségem címere – a rétesnyújtó (pdf)

2. Mesterségem címere - az üvegfestő (pdf)

3. Mesterségem címere - a gyertyaöntő (pdf)

4. Mesterségem címere - a pirográfus (pdf)

5. Mesterségem címere - a bábkészítő (pdf)

6. Mesterségem címere - a mézeskalács készítő (pdf)

7. Mesterségem címere - az ékszerkészítő (pdf)

8. Mesterségem címere - az álompárna készítő (pdf)

9. Mesterségem címere - az ásványékszer készítő (pdf)

10. Mesterségem címere - az álarckészítő (pdf)

11. Mesterségem címere - a rózsakészítő (pdf)

12. Mesterségem címere - a szmájlikészítő (pdf)

13. Mesterségem címere - a batikoló (pdf)

14. Mesterségem címere - a vintage díszítő (pdf)

15. Mesterségem címere - a szappankészítő (pdf)

16. Mesterségem címere - a kosárfonó (pdf)

17. Mesterségem címere: a diótorta készítő (pdf)

18. Mesterségem címere – a képeslap készítő (pdf)

Mesterségem címere - beszámoló (pdf)

Turisztikai Mester-csomag (pdf)

infoblokk kedv final CMYK ESZA

A projekt címe: Nyitott pincék- hagyományos kulturális értékek átörökítése

A projekt azonosító száma: Top-7.1.1.-16-H-ESZA 2019-00176

Kedvezményezett : Marcali Művelődési Központ

Szerződött támogatás összege: 9.193 535 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Tervezett befejezés dátuma: 2021. április 30.

A projekt tartalmának és céljának bemutatása:

A Marcali-hát hagyományos bor és szőlőtermelő vidék évszázadok óta, a város lakosainak életében a szőlőtermelési tevékenység fontos szerepet játszik a jelenben is. A projekt célja a város egyedi bor és szőlőtermelő arculatának és vonzerejének erősítése, a hagyományos értékek ápolása a terek közösségi használatával. A Háziszörp és Fröccsfesztivál, és a Borforraló Fesztivál a helyi szőlőtermelő pincetulajdonosok és borászok bemutatkozása és bevonása mellett, értékteremtő kulturális programjaival erősíti a helyi társadalom közösségi és kulturális kohézióját, identitását.

A fejlesztés várható eredménye:

A projekt hosszútávon népszerűsíti a szőlő és bor kultúrát, hozzájárulva a helyi gazdaság és a kreatív ipar fejlődéséhez. A város közösségi tereinek, zöld területeinek élettel és helyi kulturális értékkel bíró programokkal telítése a közösségi kohéziót erősíti, fejlesztve a helyi kultúrát. A helyi lakosok mellett a civil szervezetek, helyi vállalkozók közötti partnerségi viszonyt fejlesztve, a városban maradás vonzerejét növeli. Ehhez kapcsolódik az a szemléletformáló fotóklubos tevékenység is, amely nem hagyja feledésbe merülni a marcali szőlőhegy helytörténetben és a marcali emberek életében betöltött szerepét.

Eddig megvalósult:

Digitális stage-box beszerzése (pdf)

Bor és szóda találkozása Marcaliban - beszámoló (pdf)

Projektalapú fotókör indul Marcaliban (pdf)

 10. Borforraló Fesztivál - beszámoló (pdf)

infoblokk kedv final CMYK ESZA

Napnyugta - fotótúra a marcali szőlőhegyben

Projekt címe: SZÍN-TÉR- épített környezet értékőrző fejlesztés

Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00084

Kedvezményezett neve: Marcali Művelődési Központ

Szerződött támogatás összege: 6 979 077 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Tervezett befejezés dátuma: 2020. 04. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja, a kulturális funkció befogadására alkalmas színháztermi helyiség korszerűsítése, kibővítése, átalakítása, valamint a rendezvényterem korszerű kialakításához szükséges eszköz beszerzés. A kulturális tanulás és ismeretszerzés egyik alapvető színtere a közművelődési intézmény, ezen belül a magaskultúra igénybevételére olyan közösségformáló és erősítő rendezvények számára biztosít helyszínt, mint a színházi előadások. A prózai, zenés, vagy alternatív színházi előadások szervezése a Marcali Művelődési Központ kulturális stratégiájának kiemelt területe, az óvodás korosztálytól kezdve a legidősebb korosztályokig szólítja meg a közönséget. A Művelődési házban található színházterem, Marcali Járás egyedüli, 300 főt befogadó színházterme is. A projekt célja, hogy olyan színházi körülményeket teremtsen a fejlesztés révén, amely méltó és korszerű a színházba látogató helyi és járásban élő nézők és a fellépő társulatok számára.
A projekt keretében a cél elérése érdekében az alábbi tevékenységek megvalósítását tervezzük:
Gazdasági, kulturális funkció befogadására alkalmas helyiségek korszerűsítése, kibővítése, átalakítása:
- hangtechnikai park fejlesztése
- nézőtéri világítás korszerűsítése
- falfestés és falborítás cseréje

A fejlesztés várható eredményei:
Az épített környezet értékőrző fejlesztése a helyi kultúra és identitás fejlődését eredményezi hosszú távon. Ösztönzi a városlakókat, valamint az idelátogatókat a korszerű közösségi terek igénybevételére, a várost élettel tölti fel.

Eddig megvalósult:

Digitális keverő beszerzése (pdf)

Nézőtéri falburkolatok eltávolítása (pdf)

Elkészült a színházterem falburkolata (pdf)

Sajtóközlemény (pdf)

muvhaz 6

 Fotó: Zsirai Tibor

Sajtómegjelenés: Befejeződött a színházterem világításának korszerűsítése és a falburkolat cseréje a CLLD keretében (marcaliportal.hu)

infoblokk kedv final CMYK ERFA

A TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0055 sz. pályázatának projektzárásaként kiállítás nyílt a  Kulturális Korzóban a tehetséges kézműves, népi tárgyalkotó-kerámia, fotó és film szakkörös diákok munkáiból.

A kiállítás megnyitón Bőszné Kiss Katalin a projekt vezetője ismertette a pályázat megvalósításának szakaszait, az elért eredményeket. A szakkör vezetők, Babainé Mikó Beáta a kézműveseké, Sabján Veronika a kerámia szakköré, Szamody Zsolt Olaf a fotószakkörösöké, Bognár Endre pedig a filmszakkör vezetőjeként, értékelte a tehetséges diákok eddigi munkáját. A sokszínű és több tevékenységi kört bemutató tehetséges diákok kiállítását április 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Kulturális Korzó nyitvatartási idejében. 

A kézműves és kerámia szakkörös diákok utolsó, produktív szakaszú órái , 2014. március 9-én, Szentgyörgyváron zajlottak. A helyi fazekas mester műhelye adott helyet a diákoknak a csuprok, használati eszközök és népi dísztárgyak elkészítéséhez. Az udvari kemence monumentalitása, a népi tárgyak elkészítésének folyamatában  való bemutatása és gyakorlati használata, lenyűgözte a szakkörösöket. Sabján Veronika és Babainé Mikó Beáta szakkörvezetők és a kísérő pedagógusok, Bőszné Kiss Katalin  és T. Molnár Gertrúd is lelkesen „beálltak” korongozni a gyerekek mellé. A helyszínen készült alkotások, a szakkörökön készült munkákkal együtt,  a  2014. március 27-én nyíló projektzáró kiállításon lesznek láthatóak. 

2014. március 3-án, a kézműves és kerámia szakkörös diákok az Őrségbe látogattak. A kézműves népi technikák sokszínűségével és a régi falusi élet tárgy alkotó kultúrájával a szakkörös diákok Őriszentpéteren, a Szikszay Edit gyűjtemény megtekintésekor találkozhattak. A szakkörvezető pedagógusok, Sabján Veronika, és Babainé Mikó Beáta, helyszíni múzeumpedagógiai órát tartott a gyerekeknek a kiállítási anyaggal kapcsolatosan. A Marcali Városi Kulturális Központ részéről, T. Molnár Gertrúd, a projekt szakmai felelőse segítette a pedagógusok és a diákok munkáját, biztosítva a kirándulás sokszínűségét. Az őriszentpéteri, román stílusú Szent Péter templom falfreskói is különleges élményt nyújtottak a szakmai kiránduláson résztvevőknek, a templomot körülölelő sírkert pedig, faragott emlékműveivel emlékezetes marad. A népi építészeti és tárgyi kultúra megőrzött emlékei a szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttes,Pityerszer megtekintésével tették teljessé a szakmai utat. 

A kerámia IV- es és a kézműves IV-es csoport , február 22-24-ig Nagyatádon, bent lakásos táborban mélyíthette el és gyakorolhatta, az eddig tanult elméleti és gyakorlati ismereteiket. A kerámia szakkörösök Sabján Veronika iparművész vezetésével agyag használati és dísztárgyakat készítettek, és a beton öntés és kép készítés elemeit is gyakorolhatták. Babainé Mikó Beáta tanárnő irányításával a kézművese szakkörös diákok keze nyomán, különböző technikájú alkotások, művek születtek. A szövés, az üvegfestés, a gyöngyfűzés , az akril képek készítése mellett, a varrás fortélyaival is megismerkedtek a gyerekek.


A napi foglalkozások után a szabadidő tartalmas eltöltését közös játékokkal, sétákkal színesítették, T. Molnár Gertrúd, a projekt szakmai felelőse koordinálásával. A tehetséges diákok munkáit, ( a fotó és a filmszakkörösök alkotásaival együtt), a 2014. március 27-én, a Kulturális Korzóban nyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

A TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0055 sz. pályázat végrehajtásának összegzéseként a fotó és film szakkörös gyerekek 3 napos táborozáson vettek részt az elmúlt hétvégén. A nagyatádi családias hangulatú panzióban nagyon jól éreztük magunkat. Az elmúlt hónapok során tanult elméleti és technikai tudnivalókat gyakorolták a gyerekek különböző szituációkban. Rengeteget tartózkodtunk a szabadban, ahol egyéni feladatokat kaptak filmezésből és fotózásból egyaránt. A gyakorlat teljesítését közös elemzés, a jó és rossz megoldások kivesézése követte. A táborban folyó munkáról és a jó hangulatról meséljenek inkább a képek…..

A  TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0055 sz. pályázatban célként fogalmaztuk meg a résztvevő gyerekek pályaválasztási orientációját is. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a gyerekek a  helyszínen ismerkedhessenek meg az általuk választott kreatív területek továbbtanulási lehetőségeivel. A szakkörök 6. 7. 8. osztályos tagjai ezúttal a kaposvári Zichy Mihály Művészeti Szakközépiskola  oktatási kínálatát ismerhették meg. Az igazgató helyettes vezetésével a kreatív műhelyek munkájába is betekinthettünk. Csoportvezető : Bőszné Kiss Katalin

A  TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0055 sz. pályázat megvalósítása lassan a végéhez közeledik. A program részeként a film és fotó szakkörös gyerekek tanulmányi kirándulása ezúttal Budapestre a Mai Manó Házba, illetve az etyeki Korda Sándor Filmstúdióba vezetett. A budapesti helyszínen átfogó fotótörténeti kiállítást, valamint a Nemzeti Színház épületét néztük meg. Az etyeki filmstúdióban a külső kulisszák mellett,  a Korda fivérek életútját és a film történetét bemutató kiállítást tekintettük meg. Kísérők : Bognár Endre és Bőszné Kiss Katalin

 

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

Hétfő - Péntek: 8.00 - 18.00
Szombat: 14.00 - 18.00
Vasárnap: zárva

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

Munkatársaink elérhetőségei