Marcali Cafe

Mi kerül az éléskamrába? Egy vidéki gazdaság mintája adta a programelemeket a három napos őszi fesztiválon Marcaliban. A rendezvény központi témája a helyi termék, annak háztáji feldolgozása és a hozzá kapcsolható szakmák népszerűsítése a kulturális hagyományok ötvözésével.

Az aratás, a szüreti munkák végét szimbolizálta a mezőgazdasági munkagépek és a néptáncosok zenés felvonulása a marcali Baglas Néptánc Együttessel, a krotoszyni (lengyel) Kozminiacy Együttessel és a marcali Baglas Fundamentum Táncegyüttessel.

A szabadtéri színpad programkínálatát Blues-and more címmel a Török Ádám - Fehér Ádám duó műsora indította. Török Ádám a Mini együttes alapítója és Fehér Ádám az ifjú és tehetséges gitáros a generációs különbségek ellenére is hihetetlen összhangban játszott, egymás zenei gondolatait kiegészítve. Őket követően a Baglas Fundamentum Táncegyüttes vette birtokba a színpadot, illetve a színpad előtti teret is.

Mihály napi szüreti mulatozással az óvodások is készültek. Ezúttal a marcali Bóbita óvoda Katica csoportjának tapsolhatott a közönség.

A néptáncos vonalat a lengyel Kozminiacy táncosok vitték tovább. A krotoszyni csoport a dél wielkkopolski régió néptáncaiból tartott bemutatót, megtáncoltatva a nézőket is.

Nincs szüreti vigadalom nótázás nélkül. Ehhez Somogyi Kata énekművész járult hozzá „Forró szívvel, hideg fejjel” című műsorával.

Majd a Bojtár zenekar kíséretével a Baglas Néptánc Együttes fokozta a mulatozós hangulatot, bemutatva az utánpótlást is, a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosainak fellépésével.

A tombolasorsolás után az Ocho Macho adott teltházas élő koncertet.

Programzárásként, a Mihály napi pásztortűz jelképeként a Hestia tűzzsonglőrök jártak tűztáncot.

 

A kísérőprogramokat egy rendhagyó kiállítás vezette fel. A Kulturális Korzó Kortárs Galériájában Halvány lila dunszt címmel nem létező tárgyak tárlata nyílt meg népi eredetű kifejezéseket megjelenítve.

Egy másik interaktív, szabadtéri kiállítás is elkészült a fesztivál idejére: a „Kultúrpontba” vendégtelepülésként Balatonmáriafürdő hozta el kulturális örökségét, bemutatót tartva értékeiből, gasztronómiájából.

 

A hagyományokra épülő gasztronómia a fesztivál több programelemében is hangsúlyos szerepet kapott.

„Marcali éléskamrájába” borászok, gazdák és gazdaasszonyok hoztak saját feldolgozású portékákat (lekvár, szörp, must, bor, pálinka), illetve háztáji terményeket kirakodó vásár keretében. Természetesen a bemutatkozás mellett, kóstolásra is lehetőség adódott.

Egy jó éléskamrából nem hiányozhat a liszt sem, amiből a gazdaasszonyok elsősorban a mindennapi kenyeret sütötték. Ennek keretében a szakmaismertető programokkal a pék-cukrász szakma népszerűsítése került előtérbe. A Búzalelke pékség vorkshopjában nem csak nézhették a készítést, hanem ki is próbálhatták az érdeklődők a gyúrást, formázást és végül készre is süthették a péksüteményeket.

A Siófoki SZC Marcali Szakgimnázium és Szakközépiskola partnerségével a cukrásztanulók pedig megsütötték a város tortáját. A háromszáz szeletes óriástorta fő ízesítése a szőlő és a csoki volt. A város tortáját dr. Sütő László polgármester, valamint a város lengyel vendégeinek képviseletében Krotoszyn Járás vezetője, Stanislaw Szczotka szegte meg.

A szakmaismertető rendezvények közé tartozott még a kádár szakma újragondolt változata. Boroshordókból készült csata- és ügyességi játékokkal, hordójárművekkel ismerkedhettek meg, és próbálhatták ki kicsik és nagyok is.

Mivel a gazdaságokban, a ház körül a kutyáknak is meghatározó feladat jutott, a Marcali Kutyasuli bemutató oktatáson keresztül hívta fel a figyelmet a kutyatartásra, az együttélés szabályaira, s adott nevelési tanácsokat is.

Az őszi fesztivál keretében kerültek átadásra „Szép Otthon” díjak is, melyekkel a marcali önkormányzat ismerte el a legszebb portákat. A Marcali Művelődési Központ pedig különleges „szelfi-fallal” is készült. Szüreti hangulatú háttér előtt lehetett fotózkodni, akár jelmezbe bújva is.

A három napos rendezvénysorozat a terményszentelés hagyományát őrizve, szőlőhegyi misével ér véget a Szent Orbán kápolnában.

Az „Érik a szőlő-Marcali éléskamrája 2019-2020”egyik része annak a projektnek, amire 12 millió 154 ezer 450 forintot nyert a Marcali Művelődési Központ a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00545 azonosító számú „Vásárolj helyben!” című felhívás keretében.

Széchenyi 2020

szechenyi 2020 logo allo color RGB

Nemzeti Kulturális Alap

nka logo

Keressen minket Facebookon is!

Digitális Jólét Program Pont

Nyitvatartás

Kulturális Korzó

A 484/2020 (XI. 10.) kormányrendelet alapján a rendeletben meghatározott kivétellel tilos a közművelődési intézmények látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A rendelet értelmében a Kulturális Korzó 2020. november 11-től 30 napon át zárva tart.

Információ: 06 85 510 448

Elérhetőségek:

Marcali Művelődési és Szabadidő Központ
8700 Marcali, Múzeum köz 2.
Tel: 06 85 510 448
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.